Vi räknar nu ner mot år 2021, tyvärr kan många organisationer se tillbaka på ett verksamhetsår där bedrägerier ätit upp en oproportionerligt stor del av vinsten. Mycket av detta skulle ha gått att stoppa med några enkla kontroller. Här kommer därför en snabb checklista som kommer hjälpa er att minska förlusterna 2021.
- Geografisk dissonans på styrelse och verksamhetsort. ( Svårt att driva ett bolag i Malmö från Gällivare)
- Antal telefoner / Mobiler i relation till antalet anställda. Det är också ett varningstecken om alla mobilerna på ett företag anges gå till en och samma person alternativt inte till någon person alls. Jag anklagar såklart inte någon men ser detta riktigt ut exempelvis? https://www.
merinfo.se/foretag/W%C3% A4rdshus-palatset-i-J%C3% A4rna-AB-5569381667/2k3v6eb- 1a7za/telefonnummer - Fordon: Är dessa adekvata för verksamheten? Har de tagit ut flera nya fordon senaste tiden och från olika finans / kreditbolag.
- En konkurs i en persons bolagshistorik är naturligtvis inte bra men får oproportionerligt stor viktning i en kreditbedömning. Leta istället för de som kliver ur styrelse innan konkurs eller använder sig av målvakter, det är där ni har era framtida kreditförluster/bedrägerier/
problemkunder. Ett företags framtida betalningsförmåga står nämligen nästan alltid att utläsa i dess historik, adresser, personer och ombud. Akta er speciellt för bolag som kommer från aktörer som säger sig syssla med snabbavveckling, detta oavsett hur stora och fina de ser ut vid en första anblick. - Bevilja aldrig en kredit på en omsättning som genererades med en annan styrelse eller verksamhet. Var SPECIELLT noga med att kolla om bolaget tidigare var ett värdepappersföretag eller förvaltade fastigheter när det påstods omsätta XX miljoner.
- Elektroniskt inlämnade årsredovisningar (ÅR) kan vara lika förfalskade eller felaktiga som manuellt inlämnade är en av erfarenheterna som jag tar med mig från 2020. Tyvärr är det inte några kontrollfunktioner hos bolagsverket ännu. Många som hitintills förfalskat med elektroniskt inlämnade ÅR har varit väldigt snabba på att börja använda kreditvärdigheten. Kontrollera alltid inlämningsdatum på ÅR och jämför det med räkenskapsårets utgång. Att bolag med förkortat räkenskapsår ska kontrolleras extra är väl så självklart att det inte ens förtjänar en egen punkt?
- SNI-kod ska stämma överens med faktiskt verksamhet, det är basalt men många bedragare glömmer att ändra detta.
- När registrerades företagets domän? Nyligen! Är det ens rätt företag som du har kontakt med eller en digital klon av ett kreditvärdigt företag? Även om innehavaren av domänen är dold kan man alltid se när en domän registrerades.
- Vem för bolagets talan? Är det firmatecknare eller någon annan? Hur ser det ut när du kollar på personerna i bolagen, har även de tagit ut bilar och misstänkt många telefoner? Företagsbedrägerier kombineras nämligen i allt högre grad med kreditbedrägerier på privatpersoner.
Önskemål inför år 2021
- Under 2021 vill jag se att arbetet med en målvaktsparagraf som är värd namnet inleds på allvar, behovet finns och ökar för varje dag.
- Översyn av revisorsfriheten för vissa företag, du ska inte kunna lämna in en årsredovisning med omsättning på två miljarder utan revisor. Det är bisarrt och var omöjligen lagstiftarens avsikt när revisorskravet slopades år 2010.
- Att näringslivet äntligen tar bladet från munnen och vågar tala om hur mycket de förlorar till bedragare, det är inte någon hemlighet för oss som jobbar i branschen men vår makthavare kommer inte ändra på något innan ni säger att det är ett problem. Tycker ni att det är jobbig att fronta en så ”pinsam” sak som att ni är brottsoffer så driv på Svensk Handel, Svenskt Näringsliv, Finansförbundet och Bankföreningen så får de föra er talan.
- Att fler organisation ställer sig frågan om den person/personer som idag jobbar mot bedrägerier verkligen är lämpad för sina nuvarande arbetsuppgifter. Tänker den utanför ramarna och gräver eller går den bara i invanda mönster? Behöver ni ny inspiration och aktuella kunskaper inom bedrägeriprevention så hör av er till mig för utbildning / föreläsning) digitalt eller live.
För de av er som kämpat er igenom Covid-19 och fortfarande har problem med smak och luktsinne kommer här slutligen mitt favoritrecept på riktigt kryddstarka pepparkakor hoppas att det smakar och att 2021 blir ett helt annat år än 2020. / Anders Björkenheim
- 3 Hg kylskåpskallt margarin (inte smör)
- 5 dl Strösocker
- 3 msk ( ja matskedar) Ingefära
- 3 msk malen Kryddnejlika
- 6 msk Kanel
- 1 msk Bikarbonat
- 1 dl mörk sirap
- 900 gram vetemjöl ( spara en del till utbaket)
- 2 deciliter kallt vatten
- 200-225 i vanlig ugn, varmluft 175 grader
Gör degen en dag innan den bakas ut, Förvara degen i kylen men tag fram den i god tid innan utbakningen då det annars blir svårt att kavla. Använd inte bakplåtspapper utan smörj plåten med margarin. Detta för att kakorna ska flyta ut. Passa noga så de inte bränns.
Lycka till!